Aromatherapie

Aromatherapie in een notendop

Aromatherapie behelst (kort door de bocht gezegd) het werken met essentiële oliën. Dit zijn geurige producten die gebruikt worden voor het maken van parfums maar ook om de gezondheid te verbeteren of op peil te houden, In de aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën van plantaardige herkomst.

Echter aromatherapie is veel meer dan alleen het werken met essentiële oliën:
De aromatherapie volgt een holistische benadering waarbij de mens wordt gezien als één geheel, als een persoon waarin alle aspecten invloed op elkaar uitoefenen. De behandelingen worden speciaal op de persoon afgestemd. Aromatherapie is een veilige en betrekkelijk eenvoudige therapie om op een natuurlijke manier fit en gezond te blijven.

Toch is aromatherapie complex omdat de toepassing van essentiële oliën, kruiden en massagetechnieken nogal wat kennis en vaardigheden vereist. Ook is voorzichtigheid geboden omdat de planten uit de natuur ieders hun eigen werking hebben, die voor de mens niet altijd even gunstig zijn.

Aromatherapie betekent letterlijk een therapie door geur maar zoals boven beschreven moge het duidelijk zijn dat aromatherapie meer is dan alleen een lekker luchtje aan een badproduct. Het is echter wel een prachtige aanvulling op de reguliere geneeskunde, therapeutisch maar werkt ook preventief.

Essentiële olie / etherische olie

De namen essentiële olie en etherische olie worden vaak door elkaar gehaald. Etherisch klinkt natuurlijk wel wat romantischer en is misschien ook wel wat commerciëler. Echter worden de volgende stellingen gehanteerd:

In de plant heeft zijn er geurstoffen aanwezig waarmee de plant zich beschermt en insecten mee lokt voor bestuiving. Als je langs zo’n plant (of struik of boom) loopt dan kun je die geur ook ruiken. Het is als het ware het etherische lichaam van de plant, zeg maar “het aura”. Zolang de geurstoffen in de plant zijn spreekt men van etherisch. Gaat men echter  deze plant (of delen daarvan) verwerken en door middel van stoomdistillatie de olieachtige geurstoffen uit het plantenmateriaal halen dan hou je een product over wat essentiële olie wordt genoemd. Essentiële oliën zijn lichter dan water (vandaar de naam olie).

De essentiële olie is dus het product dat is overgebleven en waar wij dankbaar gebruik van maken in de aromatherapie. 

Essentiële oliën kunnen uit honderden componenten bestaan. Het is een complex mengsel van chemische bestanddelen die allemaal hun eigen individuele eigenschappen hebben. 

Waarschuwing

Essentiële oliën zijn een prachtige gift van de natuur. Essentiële oliën dienen zeer zorgvuldig te worden gebruikt. Ze zijn super geconcentreerd en kunnen bij onkundig gebruik schade aanrichten.  Gebruik ze uitsluitend in verdunde vorm en uitsluitend uitwendig. Wees extra alert als je overweegt om essentiële oliën te gebruiken bij kleine kinderen, dieren, de ouder mens, zieke mensen of mensen die medicatie gebruiken.

Waarom uitwendig: Omdat essentiële olie lichter is dan water blijft het drijven op water. Een voorbeeld: je hebt een kopje water en doet daar een druppel essentiële olie in, het blijft (ondanks dat je roert) drijven. Als je het opdrinkt krijg je de olie dus direct op het (mond)slijmvlies waar het vervolgens aan kleeft en kan beschadigen, het kan blaren en blijvende littekens geven. 

Essentiële oliën worden wel ingenomen maar als je dat doet zorg dan voor een goede emulgator zodat de olie volledig vermengd is. 

Ik heb een IFA-opleiding als achtergrond. De IFA gaat er vanuit dat de opname via de huid niet onder doet ten opzichte van innemen. Voordeel via de huid is dat je kan zien wat er gebeurt.

In Frankrijk moet je arts zijn om jezelf aromatherapeut te mogen noemen. Er is ook een leerstoel aromatherapie aan de universiteit in Frankrijk. Het is logisch dat daar meer toezicht op is en de oliën op een andere manier worden voorgeschreven dan bij ons in Nederland waar aromatherapeut geen beschermde titel is en iedereen zich zo mag noemen. Belangrijk is daarom een goede opleiding te hebben zodat je veilig en verantwoord met de oliën weet om te gaan.

Zie voor behandelingsmogelijkheden “Diensten” of klik HIER

Laatste update: 26 maart 2024