Rozen

Roos (Rosa damascena)

is al sinds de oudheid een hartedief van geliefden, afkomstig uit het oude Perzië waar de beroemde rozentuinen lagen. Heerlijk van geur en een veel gebruikte olie in tal van parfums. De meest bekende variant komt uit Bulgarije uit de Otto-vallei: de roos Otto. Een speciale distillatie zorgt voor de olie uit deze roos. Een wasachtige, warme, rijke, zoete geur. 

Deze roos wordt ook op een andere manier bewerkt n.l. verse blaadjes worden verwerkt met enfleurage en vervolgens met een oplosmiddel. Dit geeft een bijzondere absolue met en uitzonderlijke harmonieuze, bloemige geur. Een andere speciale roos is de Rosa centifolia, ook oorspronkelijk afkomstig uit Perzië maar groeit nu vooral in de Provence en in het Middellandse Zeegebied. Ook deze rozen worden op dezelfde wijze tot olie verwerkt. Rozenolieën zijn bij heel veel klachten bruikbaar b.v. bij hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, menstruatieklachten, nervositeit, huidproblemen maar ook als ontslakkend middel of als regenerend middel op de huid. Dan is er natuurlijk nog de ontspanningsfactor die de geur van rozen met zich meebrengt. Er zijn zelfs aromatherapeuten die alleen met rozenolie werken. 

Het benodigde plantenmateriaal om enkele mililiters rozenolie te maken, loopt in de honderden kilo’s. U zult begrijpen dat dit bepalend is voor de hoogte van de prijs van een flesje rozenolie. Er zijn erg veel natuur-identieke oliën op de markt, goedkoper maar therapeutisch niet bruikbaar.

Laatste update: 26 maart 2024