Kamille

Kamille

is van oudsher bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De beroemde 17e eeuwse engelse kruidenkundige Culpeper noemde kamille “de plantenarts”. Kamille is namelijk ook in staat om andere planten te genezen. 

De oude Egyptenaren schreven het kruid toe aan de Zonnegod: het kon koortsen genezen. Het werd ook toen al gebruikt om nerveuze klachten te verzachten. Een van de belangrijkste bestanddelen van kamille is azuleen. Omdat het zo verzachtend en ontstekingsremmend werkt, is het een veel gebruikt bestanddeel in cosmetica. Zowel in thee als in de essentiële olie komt dit bestanddeel voor. Het verzacht bij spijsverteringskrampen (maag en darmen), is rustgevend en kan een goede nachtrust bevorderen. 

De drie belangrijkste kamille-oliën voor de aromatherapie zijn: Anthemis nobilis (roomse kamille), Matricaria chamomilla (echte kamille) en Ormenis multicaulis (Marokaanse kamille ook wel wilde kamille genoemd). Elke soort heeft zo zijn eigen geur en samenstelling van chemische bestanddelen. Een eenvoudige huiselijke manier tegen slapeloosheid: enkele druppels op een verdamper naast het bed of een druppeltje op een zakdoek of op het kussen.

Laatste update: 26 maart 2024