Rozemarijn

Rozemarijn

Een sterk aromatische plant die tegenwoordig ook goed kan aarden in ons eigen land hoewel de kracht van de essentiële olie uit warmere landen sterker is. 

De struik heeft naaldachtige bladeren en lichtblauwe bloemen. Al eeuwen wordt het als kruid in de keuken gebruikt. Niet alleen omdat het de smaak van het eten versterkt maar ook omdat het een tonicum voor het spijsverteringsstelsel is. Ook wordt rozemarijn al eeuwen op heilige plaatsen gebruikt om slechte geesten te verdrijven en om bescherming te bieden. De essentiële olie wordt verkregen d.m.v. stoomdistillatie. Rozemarijn heeft een breed werkingsgebied. Het is pijnstillend en stimulerend voor luchtwegen, spijsvertering en het zenuwstelsel (let op: je blijft er wakker van!!).

Weet je: Tot 2017 had deze plant de naam Rosmarinus officinalis. Sinds die tijd gaat ie verder onder de naam Salvia rosmarinus.
Er zijn echter vele soorten met verschillende inhoudsstoffen (chemotype) Zo zijn er soorten met meer oxides en soorten met meer ketenen (zoals kamfer) Belangrijk is dat dit op het flesje staat.

Doe 1 of 2 druppels op een tissue bij vermoeidheid of bij opkomende hoofdpijn. In een badolie om het zenuwstelsel te stimuleren (wel ’s ochtends!): 15 cc hydrofiele olie met 3 druppels rozemarijn, 1 druppel lavandin en 1 druppel cederhout. 

Het is in normale dosering een veilige olie die niet giftig is of sensibiliserend. Echter het is noodzakelijk om meer kennis van deze olie te hebben voor zwangeren, bij epilepsie-gevoelige mensen of bij medicijngebruik.Niet te gebruiken bij verhoogde bloeddruk. Ook niet geschikt voor baby’s en jonge kinderen.

Laatste update: 5 juli 2024