Rozemarijn

Rozemarijn Rosmarinus officinalis

Een sterk aromatische plant die tegenwoordig ook goed kan aarden in ons eigen land hoewel de kracht van de essentiële olie uit warmere landen sterker is. 

De struik heeft naaldachtige bladeren en lichtblauwe bloemen. Al eeuwen wordt het als kruid in de keuken gebruikt. Niet alleen omdat het de smaak van het eten versterkt maar ook omdat het een tonicum voor het spijsverteringsstelsel is. Ook wordt rozemarijn al eeuwen op heilige plaatsen gebruikt om slechte geesten te verdrijven en om bescherming te bieden. De essentiële olie wordt verkregen d.m.v. stoomdistillatie. Rozemarijn heeft een breed werkingsgebied. Het is pijnstillend en stimulerend voor luchtwegen, spijsvertering en het zenuwstelsel (let op: je blijft er wakker van!!).

Doe 1 of 2 druppels op een tissue bij vermoeidheid of bij opkomende hoofdpijn. In een badolie om het zenuwstelsel te stimuleren (wel ’s ochtends!): 15 cc hydrofiele olie met 3 druppels rozemarijn, 1 druppel lavandin en 1 druppel cederhout. 

Het is in normale dosering een veilige olie dien niet giftig is of sensibiliserend. Echter het is noodzakelijk om meer kennis van deze olie te hebben voor zwangeren, bij epileptie-gevoelige mensen, bij medicijngebruik.

Laatste update: 26 maart 2024