Citroen

Citroen

Wie kent het niet? De mooie gele verfrissende citrusvrucht die heerlijk ruikt. De smaak valt over te twisten. Groeit aan de citroenboom (Citrus limonum) in het Middellandszeegebied. Er zijn zo’n 50 soorten die allemaal gebruikt kunnen worden om essentiële olie uit te persen hoewel de ene veel meer kwaliteit heeft dan de andere. De essentiële olie van citroen (verkregen door persing van de schil) is een stimulerende olie die gebruikt wordt als smaak- en geurstof. Aan citroenolie worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven met name door de grote hoeveelheid vitamine C die het bevat en de samentrekkende kracht daarvan. Citroen olie is aan te bevelen voor mensen die langdurig geconcentreerd bezig moeten zijn. Hersenonderzoeken hebben aangetoond dat citroenolie delen van de hersenen (amandelkern) stimuleert. Bij proeven bleek dat men tijdens het werk met een verdamplampje met citroenolie, minder fouten maakte dan in gelijke omstandigheden zonder citroenolie. 

Ook worden er antibacteriële eigenschappen aan citroenolie toegeschreven. In Engeland, waar aromatherapie en het gebruik van essentiële oliën veel meer geïntegreerd is in de reguliere zorg, wordt op grote schaal citroenolie verdampt om de lucht schoon te houden. En wat te denken om muggen op een afstand te houden! 

N.B. Ga echter nooit met citroenolie op de huid in de zon. Citrusvruchten kunnen een vervelende reactie geven in de zon en een lichtgevoeligheid geven (fototoxiteit). 

Citroen olie is goed te mengen met lavendel, ceder, jeneverbes.

Laatste update: 26 maart 2024