Essentiële oliën

Essentiële Oliën

Essentiële olie is het basismateriaal waarmee aromatherapeuten werken. Ze worden gemaakt van geurende planten en vertegenwoordigen de essentie van de plant met al zijn eigenschap-pen. De geur van de plant wordt bepaald door een hormoonachtig afscheidingsproduct, de etherische olie. Dit is een zeer aromatische substantie die door planten in speciale cellen wordt gemaakt. Als het nog in de plant is noemen we het etherische olie, als de geurstof uit de plant is en bewerkt tot de vloeistof zoals we het in handen hebben dan noemen we het essentiële olie.

De oliën kunnen van het plantenmateriaal onttrokken worden door middel van stoomdistillatie of door persen van de schil. Ook op andere manieren kun je de geur stoffen van de plant onttrekken bijvoorbeeld door te weken, er ontstaat dan een masceraat of door enfleurage, er ontstaat dan een pommade zoals men nog altijd doet in het plaatsje Grasse in Frankrijk.

Essentiële oliën kunnen verkregen worden van verschillende onderdelen van een boom, struik of plant. Bijvoorbeeld van de schors (kaneel) of de hars (wierook, benzoë), de takjes (petit-grain), de vrucht (jeneverbes), of de schil van de vrucht (sinaasappel, bergamot) of de bloesem / bloem (roos, neroli, ylang-ylang)

Plantenmateriaal bevat maar weinig essentiële olie, maximaal 9% maar 0,5% komt net zo vaak voor.
Als voorbeeld: 100 kg tijm levert ca. 100 gram olie op. 100 kg lavendel levert ca. 2 kg olie op maar 100 kg rozenblaadjes geeft gemiddeld maar 30 tot 50 gram essentiële olie! Dit resulteert in de tamelijk hoge prijs van de essentiële olie. Echter het is zo super sterk geconcentreerd dat er ook maar enkele druppels nodig zijn voor optimaal resultaat. 

Essentiële oliën zijn zeer complex van samenstelling. Alle bestanddelen werken in evenwicht met elkaar en zijn daardoor werkzaam op vele gebieden. Mensen die voor het eerst in aanraking komen met essentiële olie verbazen zich vaak over de vele eigenschappen van de olie. Vaak zijn ze kalmerend of juist versterkend en opwekkend, wondhelend, verzachtend, zuiverend, spijsverteringsbevorderend, antiseptisch, verdovend, enzovoorts.Ze kunnen ook als conserveermiddel gebruikt worden, iets wat we van de Egyptenaren geleerd hebben. Zij gebruikten al heel lang essentiële oliën om hun overledenen te balsemen.

De goede aromatherapeut onderscheidt zich door de juiste keuze van de essentiële olie en het mengen van de essentiële oliën onderling. Vaak versterken de oliën elkaars werking, er ontstaat dan een synergie.

De essentiële oliën die bij Aromamore verkocht worden zijn allen van hoogwaardige kwaliteit, ingekocht door aromatherapeuten. Zij weten waar zij op moeten letten als het gaat om kwaliteit en therapeutische bruikbaarheid. Per slot moet men aan een therapeutisch essentiële olie veel strengere eisen stellen dan aan iets wat gewoon lekker ruikt om jezelf of de kamer mee te parfumeren hoewel zelfs dan is het goed om je te overtuigen van een goed product omdat je de geuren ook inademt en je op die manier de geurstoffen binnen krijgt.

Is elke olie veilig?
Nee; er worden essentiële oliën verkocht die beslist niet veilig zijn en niet door de therapeut gebruikt kunnen worden.
Een IFA gediplomeerde aromatherapeut weet welke olie veilig is en in welke omstandigheid. Welke olie je kunt gebruiken tijdens zwangerschap, bij jonge kinderen, bij ouderen, bij zieken, epilepsie-patiënten, combinaties met medicijnen, welke oliën je al dan niet in de zon kunt gebruiken, enzovoorts.

Kortom: laat u goed informeren alvorens essentiële oliën te gebruiken, vraag advies bij een gediplomeerde aromatherapeut.

Klik hier voor een overzicht van essentiële oliën die te koop zijn bij Aromamore

Laatste update: 26 maart 2024